måndag 21 oktober 2013

Svar på frågor från högstadiet

Ni var duktiga och ställde en hel del kloka frågor. Jag har svarat på dem efter bästa förmåga. Funderar ni över ytterligare saker får ni gärna stoppa mig i korridoren och ställa dem nu när vi är tillbaka igen. Vi kommer också att ha en presentation med Coola klubben där vi kommer visa lite filmer och bilder för er. 

Är maten god?
Ja, maten är god. Vi åt mycket potatis, bananer (matoke, matbananer som man kokar och mosar och äter till det mesta), avokado, bönor, papaya, sallad-och lökröror, ris och pasta. Vi fick ofta ägg i form av omelett till frukost med bröd, potatis, pasta och matoke till. Till det drack vi te eller kaffe. 

Hur mycket prov har ni?
Man har ofta prov efter avslutade arbeten, lite oftare än vad vi har i svensk skola.Då grundskolan slutar i årskurs 7 har man nationella prov i sjuan. De höll som bäst på att öva till dem nu. Proven är i november under två hela dagar. Sedan slutar läsåret och man har ett två månader långt lov under december och januari. 

Hur mkt läxor har ni?
Det beror på om man bor på landsbygden eller i staden. Men man har inte så mycket läxor överhuvudtaget. Det finns inte tid till att göra dem hemma då man måste hjälpa till med olika saker när man kommer hem. Dessutom blir det mörkt vid sju och elektricitet är det inte många som har. Alltså finns det inte särskilt mycket ljus att sitta och arbeta vid. Skoldagarna är mellan 8-17 så man gör det mesta i skolan.

Hur mycket tillgång till vatten har ni?
Man hämtar vatten vid en brunn och samlar också regnvatten i stora plastkärl. Vattentillgången var inget problem där vi befann oss. 

Vilka ämnen har ni?
Man har matte, engelska, NO ochSO i skolan. Den sista timmen mellan fyra och fem brukar man ofta ägna åt någon typ av idrott men det får man inte betyg i. Praktiska ämnen existerar inte. Möjligtvis på gymnasienivå för de som inte klarar av de teoretiska ämnena. 

Har ni godis.? Hur ofta äter ni godis?
Godis finns i mataffärerna i stan. 

Får ni skolmat?
På vissa skolor odlar man majs så att man kan göra majsgröt till de barn som inte har med skollunch. Alla får alltså inte mat i skolan utan man får ta med det själv. Det är inte alla som har möjlighet att ta med sig mat eller får någon frukost innan skolan. Då blir majsgröten kanske den enda maten de äter under en hel dag. 

Äter ni giraff?
Nej.

Hur många är ni i klassen?
Det varierar. Vi såg klasser som var mellan 40-70 elever. Man får sitta trångt i bänkarna för att alla ska få plats. 

Åter ni mkt frukt?
Ja det gör man. Papaya, bananer, mango, ananas och jackfruit är vanliga frukter som man äter. 

Har ni husdjur? Vanliga husdjur?
Katt, hund, getter, kor, höns är de vanligaste. Man har sällan husdjur bara för att de är gulliga. De används till olika syften. 

Typisk frukost?sjunger ni sånger?
Frukost: omelett, bönor, matoke, chapati ( ett slags bröd man steker i stekpannan)
Ja, man sjunger mycket, speciellt i kyrkan. I alla skolor vi besökte blev vi uppmärksammade genom sånger ämnade för oss. Det är skolans sätt att vissa tacksamhet över att det kommer besökare. 
Hur många bor ni i er bostad?
Det varierar men mellan 4-8 var de i de familjer vi besökte. 

Vad har ni för religion?
Islam och kristendomen är de vanligaste religionerna. 

Typiska lekar?
Vi såg inte så många barn som lekte. Man spelade dock ganska mycket fotboll med en boll man gjort av hårt tvinnade bananblad. 

Har ni använt toaletten på bilden?
Ja, det var den enda toaletten som fanns så det var vi tvungna till. 

Hur varmt är det?
Mellan 25-30 grader under dagen och mellan 15-20 på natten ungefär. Vi hade ingen termometer med oss. 

Vad talar de för språk?
Engelska och Luganda samt olika inhemska språk i de olika delarna av landet. Engelska lär man sig i skolan från årskurs 1. 

Har Uganda varit en koloni?
Ja, det har varit en engelsk koloni. Därför är deras skolsystem präglat av den engelska samt alla barna ska ha uniform i skolan. Det är vänstertrafik precis som i England. 

Finns det många bensinmackar?
Ja, men de ligger inte särskilt tätt. På landsbygden finns knappt några bilar. Där tar man sig istället fram med motorcyklar, s.k boda bodas. 

Hur lång tid tog det att åka till Uganda?
Det tog ungefär 16 1/2 timme från Göteborg till Uganda. 

Är det jobbigt att sova? 
Nej inte speciellt jobbigt. Det som besvärade oss mest var de ljud man var ovan vid, musik sent på nätterna, apor, hundar och fåglar som lät utanför fönstret samt alla myggbet som kliade. Flickan i den sista familjen vi besökte ägde en docka och den var vit. Tanken slog oss, varför inte en svart docka? 
En del av skolan var näst intill fallfärdig. Den fick egentligen inte användas men man hade ingen annanstans att undervisa klassen som gick där trots att det var farligt att vistas i huset. I den ena delen av huset var det kök, i den andra var det ett klassrum. 
Glada årskurs sex-elever har svarat på brev och fått ett pennfack som tack. De uppskattades!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar